GETAT Ünitesi
21 Haziran 2023

Getat Sosyal Ağalr.png

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Usulsüz ve bilgisizce yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2014 tarihinde bu yöntemlerle ilgili yönetmelik resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre Sağlık Bakanlığı tarafından yalnızca tıp doktorlarına ve diş hekimlerine belirlenen süre ve düzenlenen eğitim programları ile sertifika almaları halinde GETAT uygulama yetkisi verilmiştir.

Bu yönetmelik kapsamında merkezimizde yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri şunlardır:

Kupa (hacamat)  tedavisi nedir?

Hacamat; negatif basınç uygulanmış cilt üzerine, derinin en üst tabakasına küçük çizikler atarak, yüzeyel kılcal damarlarda birikmiş toksik maddelerle yüklü durağanlaşmış kanın dışarı alınması esasına dayanır. 5000 yıllık bir tedavi yöntemi olup, dünyanın her yerinde bilinmekte ve uygulanmaktadır.

Hacamat hangi durumlarda uygulanabilir?

  • Sırt ağrısı, kronik kas ağrısı ile seyreden diğer durumlar
  • Omurga eklem rahatsızlıkları
  • Stres, baş ağrısı, migren
  • Eklem rahatsızlıkları
  • Astım, bronşit
  • Damar dolaşım sistemi bozuklukları
  • Genel sağlığı koruma amaçlı da yapıldığından, engel bir hali olmayan sağlıklı kişilere de uygulanabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve iltihaplı durumları önlediği için kullanım alanı çok geniştir.

Hacamat ay takvimine göre 15-25. günler arasında (özellikle 17,19,21,23. günlerde) yapılması vücudun ortalama dörtte üçünün su olduğu düşünüldüğünde, med-cezir olayının etkisiyle bizim hareketlendirmeye çalıştığımız dolaşımın daha canlı olması ile ilgilidir.

Hastalıkların tedavisine destekleyici olarak yapılıyorsa gün aranmaz.

Hacamat hangi sıklıkta yaptırılır?

Hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi yılda 2 ile 6 defa yaptırmak vücuda çeşitli faydalar sağlayacaktır. Hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak yapılıyorsa sıklığına doktorunuz karar verir.

Mezoterapi nedir?

Embriyolojik hayatta kök hücrelerden ilk oluşan ve hayatı oluşturan Endoderm, Mezoderm ve Ektoderm vücuttaki tüm doku ve organları oluşturur. Mezoderm kaynaklı organlarda ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanan tedavi yöntemi, günümüze kadar önemli gelişme kaydederek pek çok hastalığın direkt tedavisinde veya destekleyici tedavi olarak yer almıştır. Homeopatik ajanlar, farmasötikal ajanlar, vitamin, bitki ekstraktları (özütleri) mikroenjeksiyon tekniğiyle cilt ve cilt altına uygulanır.

Mezoterapi hangi durumlarda uygulanabilir?

·      Trigeminus nevraljileri, Serviko-brakiyal nevraljiler

·      Eklem dejenerasyonu sonrası oluşacak

·      Ağrı, sertlik, şişlikler ve hareket kısıtlılığı

·      Bağ dokusu patolojisine ait ağrı, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı, hidrolipodistrofi ler- yangısız selülit

·      Akut ve kronik yumuşak doku zorlanmalarındaki  ağrı, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı

·      Miyofasiyal ağrı sendromu

·      Migren baş ağrıları

·      Mikro dolaşım bozukluğuna bağlı ödemlerde destekleyici

·      Keloid, alopesia, akne gibi cilt patolojilerinin tedavisinde destekleyici

·      Spazmodik patolojilere bağlı ağrılarda İmmün sistemi güçlendirme

·      Yumuşak doku spor yaralanmalarında
 

PRP nedir? 

PRP, İngilizcede 'Platelet Rich Plasma' ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan ve kişinin kendi kanından elde edilen maddenin enjeksiyonu ile yapılan tedavi şeklidir. Enjekte edilen madde platelet bakımından zenginleştirilmiş plazmadır. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve platelet adı verilen özel hücreler veya başka faktör ve proteinler içeren bir kan bileşenidir. Plazma ayrıca hücre büyümesini destekleyen çeşitli proteinler de içerir. Araştırmacılar, plazmayı kandan izole ederek ve konsantre ederek platelet hücreleri bakımından daha zengin bir plazma olan PRP adlı kan bileşenini elde etmiştir.

PRP'nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. PRP’nin hasarlı dokudaki iyileşmeyi desteklediği de düşünülür. Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.

PRP tedavisi nasıl yapılır? 

Tamamlanması yaklaşık 30-40 dakika süren PRP terapisi, hastanın kanının bir tüpte toplanmasıyla başlar. Trombosit bakımından zengin plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılarak kullanılır. Çünkü trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu artırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve kıkırdakların daha sert ve esnek hale gelmesini sağlar.

PRP enjeksiyonları farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin saç dökülmesi için kafa derisine enjeksiyon yapılmadan önce gerekli görülürse lokal bir uyuşturucu solüsyonu olan lidokain uygulanır. Bunun için tedavi seansına biraz erken gelinmesi gerekebilir. Genellikle enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmak için PRP ile bir lokal anestezik ilaç karıştırılır. Bazen cerrahi işlemle birlikte PRP enjeksiyonu yapılabilir.

PRP nasıl uygulanır? 

PRP enjeksiyonları bu alanda eğitim almış uzman doktorlar tarafından uygulanır. İşlem birbirini takip eden çeşitli basamaklarda gerçekleştirilir. PRP uygulaması sırasında izlenen yol şu şekildedir;

Öncelikle enjekte edilecek PRP’yi hazırlamak için sağlık uzmanı tarafından hastadan bir miktar kan alınır. Alınan kan miktarı PRP'nin nereye enjekte edileceğine bağlıdır. Örneğin, saç dökülmesine yönelik kafa derisine yapılacak enjeksiyon için alınan kan miktarı yaklaşık olarak 20 mililitredir.

Steril şartlarda tüp içine alınan kan örneği bir santrifüj cihazına yerleştirilir. Santrifüj cihazı, çok hızlı bir şekilde dönen ve kan bileşenlerinin ayrışmasını sağlayan bir makinedir. Ayırma işlemi yaklaşık 15 dakika sürer. Bu işlem trombositleri diğer kan bileşenlerinden ayırır.

Daha sonra bileşenlerine ayrılmış plazma etkilenen bölgeye enjeksiyon için hazır hale getirilir. İşlemle konsantre trombosit içeren plazma elde edilir.

Tendon gibi enjeksiyon yapılması planlanan alanları belirlemek için ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Enjeksiyon alanı belirlendikten sonra hazırlanan PRP etkilenen bölgeye enjekte edilir.

Enjeksiyon, normal kandan 5 ila 10 kat daha fazla miktarda trombosit konsantrasyonu içerdiğinden PRP’nin iyileşmeye hızlandırıcı yönde etki ettiği düşünülür. Kanın alınmasından işlemin tamamlanmasına kadar geçen süre genellikle yarım saat gibi bir zaman dilimi kapsar.

PRP neden uygulanır? 

 

Hirudoterapi ( Sülük ) nedir?

Hirudo medicinalis, yani tıbbi sülüğün insan vücudunun gerekli noktalara yapıştırılarak kan emme esnasında tedavi edici enzimlerin vücuda verilmesini sağlamak suretiyle yapılan kadim bir doğal tedavi yöntemidir. Bu enzimler anestezik etki ile ağrının azalması ve antikoagülan etki ile pıhtılaşmanın engellenmesine yardımcı olur.

Hirudoterapi ( Sülük ) hangi durumlarda uygulanabilir?

·       Varis ve venöz damar hastalıkları

·       Kireçlenmeye bağlı eklem hastalıkları

·       Tenisçi dirseği, tendinit

·       Migren ve her türlü baş ağrısı

·       Apse

·       Bazı göz hastalıkları

·       Hematom

·       Otitis media, tinnitus ve diğer kulak rahatsızlıkları