14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

Güncelleme Tarihi: 14/03/2020

Erkan-Atas.png
TIP BAYRAMI İLK OLARAK NE ZAMAN KUTLANMAYA BAŞLANDI

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrah-hanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacı-başı Konağında Tıp-hane-i Amire ve Cerrah-hane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, İlk olarak 14 Mart 1827 yılında "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaya başlamış ve günümüze kadar kutlanmaya devam edilmiştir.

GÖNÜLLÜ OLARAK KATILDILAR

1914 yılında Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla tıbbiyeliler gönüllü olarak silah altına alındı.
1915 yılından itibaren Mekteb-İ Tıbbıye-İ Şahane öğrencilerinin Çanakkale başta olmak üzere tüm cephelerdeki değişik hastanelere dağıtıldılar.
1915 yılında Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı ise gönüllü olarak Çanakkale savaşına katıldı. Çanakkale'de şehit düşmüştü bu nedenle de Mektebi Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun verememiştir.

1.Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öğrencisinden 346'sı şehit düşmüş ve geri dönememiştir.
Çanakkale geçilmez diye haykıra biliyorsak, boğazın sırtlarını şerefli kanlarıyla sulayanlara çok şey borçluyuz.
Al bayrağımızın gölgesini ve vatanımızı bize helal kılmış tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.